Handlekurv

Din handlevogn er tom!
Hvis du handler for 1000 kroner mer, får du fri frakt!

inkl. mva. ekskl.frakt

NOK 0,00

mva. NOK 0,00

Ingen sommer uten lin

 

En ting er sikkert. Sommerens favorittplagg er i lin. Det finnes ikke noe bedre å ha på seg enn kjole, bluse, jakke, bukse eller shorts i lin når sola skinner. Ja det krøller og det bryr vi oss ikke noe om, for den litt rufsete bohemske stilen hører sommeren til. Nå bugner det av lekre linplagg i butikken. 

 

Hva er lin 

Lin er en plante som blomstrer med små himmelblå blomster midt på sommeren. Linplanten er en av de eldste nyttevekstene vi kjenner. Den har sin opprinnelse fra Midt Østen. Den er brukt til produksjon av tekstiler og mat i tusenvis av år. Det er dokumentert at lin ble brukt som tekstil i Egypt allerede for 5000 år siden. I gamle kongegraver er det blitt funnet mumier svøpt i lin. Funn fra jernalderen viser også at lin ble brukt til kvinnedrakter og kjoler. 


Lin er slitesterkt 

Lin er blant de sterkeste materialene og er 2 til tre ganger så slitesterkt som bomull. Stoffet er ikke særlig elastisk og mister sjelden fasong eller vrir seg. Plagg som er laget av lin har en litt matt look men får mer glans jo mer plagget brukes og vaskes. Det er et lett materiale å ta vare på. Det kan både vaskes, renses og dampes.  


Lin er bærekraftig 

Linplanten trenger lite vann og minimalt eller ingen kjemikalier ved dyrking. Alle deler av planten kan brukes. Og i motsetning til for eksempel polyester er lin biologisk nedbrytbart og er dermed ikke med på å forårsake de enorme haugene av klesavfall. 


Lin puster 

Lin puster godt og absorberer fukt og svette, noe som er behagelig i varmen. Det kan absorbere 20 % av sin egen vekt før det begynner å føles fuktig. Og lin tørker fort fordi linfibrene er hule som gjør at luft trenger lett igjennom, og plagget klistrer seg ikke til kroppen. 


Slik tar du vare på linen 

Lin krøller noe som er litt av sjarmen med plagget. Det gir en elegant litt bohemsk stil. Det er derfor bare å akseptere krøllene og ikke ta fram strykejernet for å få blusen eller kjolen glatt. Klær av lin kan vaskes i maskinen. Vevet lin vasker du på 30 grader med kort og lav senterifuge. Ta plagget raskt ut av maskinen, glatt over stoffet med hendene og heng til tørk. Strikket lin og kan også vaskes på 30 garder i maskinen, men bør strekkes i fasong og tørkes flatt.